Tønder Kommunes 29 folkekirker er blandt de første i landet til at blive beskrevet på Danmarks nationalleksikon, lex.dk.
Beskrivelserne er baseret på bogværket Danmarks Kirker, som Nationalmuseet har udgivet siden 1933. Nu bliver en ny version let tilgængelig for alle på lex.dk.
I et samarbejde mellem Nationalmuseet og lex.dk bliver Tønder Kommunes kirker og senere alle andre folkekirker i Danmark gjort gratis tilgængelige for lex.dk’s millioner af besøgende.
For hver af kommunens folkekirker findes der nu en artikel med flotte billeder, beskrivelser af beliggenhed, kirkegård, bygningshistorie, kalkmalerier, inventar og gravminder.
Foto: Kirsten Trampedach, 2007 // Altertavlen i Møgeltønder Kirker er fra omkring år 1500. I midten har den Jesus på Golgata, og i de to fløje op mod står udskårne apostle.
Baggrunden for projektet er den kulturarv, de danske kirker rummer. Den udgør en enestående kilde til såvel Danmarkshistorien som til kristendommens mere end 1.000-årige historie i Danmark.
”Vi er rigtig glade for, at vi nu i samarbejde med Danmarks nationalleksikon, lex.dk, kan give fri adgang til kvalitetssikret viden om hver eneste af de i alt ca. 2.350 danske kirker på lex.dk,” udtaler Michael Andersen, forskningschef på Nationalmuseet og ansvarshavende redaktør for Danmarks Kirker.
”For kort tid siden tilføjede redaktionen Dansk Kvindebiografisk Leksikon med over 2.000 biografier, og med god støtte fra Augustinus Fonden kan vi nu tilføje yderligere ca. 2.350 nye artikler,” siger Niels Elers Koch, bestyrelsesformand for lex.dk.
Han fortæller, at lex.dk allerede indeholder ca. 230.000 artikler og hver måned har flere end 2 mio. besøg.